WOOSH

Recent Posts

Luierdienst Woosh en stadsdistributeur CityDepot bundelen krachten in Mechelen

  • Woosh, de Gentse start-up die luierrecyclage in België mogelijk wil maken, bereikt na een vliegende start, op 3 maanden tijd 1000 babies met de Woosh-luierservice.
  • Woosh werkt samen met CityDepot en hun partners ECOKoeriers en WerKans in Mechelen om innovatieve en duurzame logistieke modellen uit te testen.
  • De luiers die door Woosh en CityDepot worden opgehaald om luierrecyclage in België mogelijk te maken, zijn door de Belgische luierfabrikant Ontex ontworpen om beter recycleerbaar te zijn.

Woosh schat dat alleen al in België elk jaar 33.000 ton wegwerpluiers van kinderdagverblijven op de vuilnisbelt belandt, met 7,97 miljoen kg CO2 uitstoot tot gevolg. Afval en CO2 uitstoot van verbranding van luiers kunnen worden vermeden door gebruikte wegwerpluiers te recycleren.

De 1000 babies die Woosh op dit moment al bereikt kunnen op 1 jaar tijd zorgen voor meer dan 1 miljoen gebruikte wegwerpluiers.

Samen met CityDepot, expert in duurzame stadsdistributie, onderzoekt Woosh wat de meest duurzame en efficiënte manier is om bij kinderdagverblijven verse luiers te leveren en de gebruikte luiers op te halen voor recyclage. Dit onderzoek wordt gesteund door de Vlaamse overheid.

Toegang tot luierafval

Het is de missie van Woosh om luierrecyclage mogelijk te maken. Om deze recyclage te kunnen realiseren heeft Woosh toegang nodig tot luierafval. De start-up rolt daarom innovatieve logistieke modellen uit.

“Als we willen investeren in installaties voor luierrecyclage dan hebben we luierafval nodig. Tot nu toe bleek de kost van gescheiden ophaling van gebruikte luiers echter te hoog om dit mogelijk te maken,” zegt Jeff Stubbe, co-founder van Woosh. “Op dit moment bedienen we met onze Woosh lever-en ophaalservice die gebieden waar de meeste luierafval beschikbaar is, en dat is in de steden waar veel kinderdagverblijven zijn. Met ons innovatieve logistieke model kunnen we verse luiers leveren en tegelijkertijd de gebruikte luiers ophalen. Dit is niet alleen heel efficiënt maar ook duurzaam omdat door levering en ophaling te combineren, het aantal gereden kilometers sterk gereduceerd wordt,“ gaat Jeff verder.

Innovatief en duurzaam optimaal logistiek model

Samen met CityDepot en haar partners in Mechelen, onderzoekt Woosh wat de meest innovatieve en duurzame manier is om luiers te leveren en terug op te halen, van fietskoeriers tot elektrische voertuigen. De Woosh luiers worden verzameld in de hub aan de rand van de stad en van daaruit op de meest duurzame manier geleverd bij de Mechelse kinderdagverblijven.

“We testen op dit moment wat de beste manier is om luiers te leveren en het luierafval terug op te halen. Dit doen we met onze modulaire groene vloot, met diverse types van duurzame voertuigen. Bovendien werken we via een open ecosysteem samen met andere partijen, zoals de fietskoeriers van ECOKoeriers en tewerkstellingsproject WerKans in Mechelen.” zegt Kristof Gouvaerts, managing director van CityDepot. “Één van de pijlers van CityDepot is het combineren van leveringen en retours. Onze koeriers rijden maximaal vol de stad in én vol weer uit. Deze duurzame logistieke aanpak zorgt al voor CO2 reductie bij de levering en ophaling, bovenop de CO2 reductie dankzij de latere recyclage.”

Inneke Vos van ECOkoeriers: “Bovenop het uittesten van innovatieve en duurzame logistieke oplossingen, creëren we ook jobs voor werkzoekenden uit de regio die begeleid worden naar een job in de logistiek.”

Logistieke partners als Citydepot en ECOKoeriers staan voor ecologische, economische en sociale duurzaamheid. “In Mechelen is dit voor ons een mooie kans om samen te werken met logistieke partners bij wie het streven naar duurzaamheid ook hoog op de agenda staat.” Zegt Jeff Stubbe.

Partnerships in de circulaire economie

In maart kondigde Woosh de samenwerking aan met luierfabrikant Ontex en het luiermerk Little Big Change. “De luiers van Little Big Change sluiten goed aan bij de waarden en missie van Woosh: recycleerbaar, CO2 neutraal en lokaal geproduceerd en ook kwalitatief compromisloos.” zegt Jeff Stubbe.

“Enkel door samen te werken met experten in verschillende domeinen kunnen we de beste resultaten bereiken” zegt Jeff Stubbe. “Circulaire economie zal enkel mogelijk worden dankzij open samenwerking met verschillende partners, dat merken wij heel goed. De partnerships die Woosh heeft opgezet illustreren wat een circulaire economie kan zijn en hoe een duurzame toekomst er kan uitzien: economisch, ecologisch en sociaal.”

Woosh is actief in Mechelen, Brugge en Gent, en rolt de komende maanden zijn service ook uit in andere Belgische centrumsteden zoals Brussel, Leuven, Aalst, Antwerpen en Turnhout. Woosh wil wegwerpluiers leveren en gebruikte luiers ophalen bij 1000 kinderdagverblijven in België tegen 2024, en deze dienst ook internationaal uitrollen.

Over CityDepot

CityDepot zorgt, als expert in duurzame stadslogistiek, voor het gebundeld leveren van goederen in de stad. Met vestigingen in 6 Belgische steden zijn er dagelijks een 40-tal CityDepot voertuigen op de baan. Goed voor het afhandelen van meer dan 1.200 leveringen per dag. Het bundelen van logistieke stromen zorgt voor een besparing van 2.750 km vrachtwagenverkeer per week en door in te zetten op groene voertuigen bereiken we een CO2-reductie van maar liefst 75%. (https://www.bdlogistics.be/)

Over Woosh

Woosh is opgericht in Januari 2021 in de schoot van Thingit. Samen met Wouter Vandamme, willen Jeff Stubbe en Alby Roseveare luierrecyclage in België mogelijk maken. Naast de partnerships met CityDepot en Ontex, spelen ook de lokale stadsbesturen een belangrijke rol in de realisatie van het doel om luierrecyclage waar te maken. Woosh is het resultaat van een samenwerking tussen Ontex en venture builder Thingit, een team van onderzoekers en entrepreneurs die de architecten zijn van dit circulair project. (https://www.woosh.be)

Over Ontex

Ontex produceert en verdeelt wereldwijd oplossingen voor persoonlijke hygiëne, waaronder babyluiers. Jaarlijks wordt meer dan 2 miljard euro aan Ontex producten verdeeld in meer dan 110 landen, onder de merken van klanten en retailers of onder eigen Ontex merken, zoals Little Big Change.

De omschakeling naar de circulaire economie maakt deel uit van de duurzaamheidsstrategie van Ontex. Bij het ontwerpen van nieuwe producten, gaat Ontex uit van het design-for-recycling concept, tot en met de verpakking. Ontex bestudeert elke fase in de levenscyclus van een product, waaronder de samenwerking met partners, de recyclage infrastructuur, de milieu-impact. De Ontex hoofdzetel bevindt zich in Aalst, naast productievestigingen in Buggenhout, Eeklo en 17 andere locaties wereldwijd. (https://ontex.com)

Percontact

Jeff Stubbe

Co-founder Woosh

jeff@woosh.be

+32 474 60 27 13

Kathleen Van Saet

Marketing manager CityDepot

kathleen.vansaet@bdlogistics.be

+32 476 86 20 37

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    Scroll to Top